Reklama
 
Blog | David Grossmann

Amerika hlasovala i o svatbách homosexuálů a životním prostředí

Mohl to byt přelomový okamžik v dějinách Kalifornie a možná i Spojených států. Nakonec ale těsně nebyl. Vyhrály olejářské firmy a zákazníci, kteří nechtěli platit víc za svoji potencionálně lepší a bezpečnější budoucnost. V jednom z mnoha úterních hlasování v tomto nejlidnatějším americkém státě se ale nejednalo o to, kdo zasedne do guvernérského křesla, mluvím o Návrhu číslo 87 (Proposition 87).

Ve zkratce šlo o to, zda zvýšit daně kalifornským firmám, které těží nebo zpracovávají ropu (V současnosti platí v průměru menší částku než jejich konkurenti v ostatních amerických státech). Vznikl by tak fond, ze kterého by se platil výzkum alternativních zdrojů energie a jejich propagace. Cílem návrhu bylo snížit do roku 2017 spotřebu ropy o 25 procent. Společnosti by vyšší daně platily do tohoto roku nebo tak dlouho, než by fond nashromáždil čtyři miliardy dolarů (přes 88 miliard korun).

Ikdyž mi už teď v uších znějí protiargumenty liberálních ekonomů, z mého enviromentálně hippie pohledu je to dobrý a odvážný nápad. Vždyť i dotčené firmy by z něj mohly těžit, pokud by se rozhodly využívat alternativních zdrojů. Maximální zdanění by bylo závislé na ceně ropy a nepřesáhlo by šest procent. (V Česku je daň zhruba polovina z ceny benzínu). A Kalifornii by to nakonec pomohlo dosáhnout snížení produkce oxidu uhličitého, ke kterému se zavázala nedávno zákonem. Takže vlastně mluvíme i o globálním oteplování a energetické zavislosti na cizích zdrojích, tedy převážně Blízkém východě.

O tom, že šlo o hodně svědčí i to, že obě strany za kampaň dohromady utratily více než 100 milionů dolarů, tedy zhruba 40 procent částky, která byla zapotřebí v poslední prezidentské volbách. Návrh podpořil například bývalý prezident Bill Clinton nebo herečka Julia Roberts. Proti byl, kromě velkých olejařských firem Chevron a Exxon i guvernér Arnold Schwarzenegger. Své NE nakonec řeklo i 55 procent voličů.

Reklama

Hlasování o různých lokalních zákonech je podle politologů trik, který může přilákat do volebních místností více lidí s konkrétními preferencemi. Podle BBC byla tato strategie využita například v prezidentských volbách v roce 2004, kdy voliči v řadě klíčových států rozhodovali například i o svatbách homosexuálu. Republikáni doufají, že toto téma k urnám přiláká nábožensky zaměřené konzervativce. Demokrati zase věří, že se jim podaří k odporu zmobilozovat liberály. Toto úterý se o svazcích homosexuálů hlasovalo v 8 státech. Ani v jednom ale jeho zastánci nezvítězili (V tobě psaní tohoto článku ještě nejsou známy konečné výsledky z Arizony. Proti zákazu svateb lidí stejného pohlaví je tu zatím mírná většina 51 procenta.) v USA se hlasovalo ale i o legalizaci marihuany, kouření ve veřejných prostorách nebo výzkumu embryonálních buněk.