Reklama
 
Blog | David Grossmann

Žena versus černoch, možné prezidentské dilema amerických Demokratů

Oblíbený vtip liberálních Američanů tvrdí, že v USA povládne ideální demokracie, až z Oválné pracovny Bílého domu bude úřadovat černá lesbická žena na vozíku. Teď se zdá, že se při prezidentských primárkách v Demokratické straně proti sobě postaví hned dva elementy z předchozího rčení. O senátorce a manželce bývalého prezidenta Hillary Clinton se v souvislosti s prezidentskou kandidaturou mluví už dlouho. Proti ní by se mohla postavit nová hvězda demokratů - afroameričan Barack Obama. Jeden z nejpopulárnějších současných členů této strany je od roku 2005 senátorem za stát Illinois a podle medií svoji kandidaturu pečlivě zvažuje. Konečné slovo řekne až po listopadových volbách do kongresu.

Pětačtyřicetiletý právník Obama v předloňských senatorských volbách v Illinois převálcoval své konkurenty a v posledních týdnech se stal i miláčkem medií. Objevil se například na titulní straně posledního čísla týdeníku Time a velký článek mu věnovalo i pondělní vydání The New York Times . Při svém turné na podporu demokratických kandidátů v nadcházejících volbách dokaže naplnit sály i v takzvaných červených, tedy republikánských, státech. Podle komentátorů by potencionální voliče mohlo přilákat jeho jasné odsouzení irácké vojenské kampaně v roce 2003, kdy Hillary Clinton vojenské úsilí naopak podporovala. Jako pozitivní je vnímána i jeho schopnost najít společnou řeč s některými republikanskými senátory. Kritici si naopak myslí, že na roli prezidenta je příliš mladý a i přesto, že studoval politické vědy se zaměřením na mezinárodní vztahy na Columbia Univerzity, nemá dostatek zkušeností s diplomacií.

Pokud listopadové volby potvrdí nástup Demokratů a v primárkách se proti sobě opravdu postaví Hillary Clinton a Barack Obama bude to svého druhu historický okamžik. Ani jedna ze dvou velkých amerických stran totiž do prezidentského souboje zatím nikdy nenominovala afroameričana ani ženu. Ve hře je ale stále i v minulých prezidentských volbách neuspěšný John Kerry či právě velký comeback prožívající Al Gore. Zlí jazykové také tvrdí, že spekulace kolem případne Obamovy kandidatury jsou jen promyšlený marketingový tah k propagaci jeho nové autobiografické knihy The Audacity of Hope. Před dvěmy lety navíc svým voličům slíbil, že v senatorském úřadě vydrží po celé šestileté období. Preyidentské volby Ameriku čekají v roce 2008.

Reklama