Reklama
 
Blog | David Grossmann

Vyhřívaný trávník měl být o 2,5 miliony levnější tvrdil posudek, město zadalo nový

O dva a půl milonu korun méně mělo 1. SC Znojmo - mládež zaplatit za rekonstrukci hrací plochy a vyhřívaný trávník na znojemském fotbalovém stadionu. Vyplývá to ze znaleckého posudku, který radnice dostala k dispozici letos v polovině března. O dva týdny později už měla v ruce další. Ten tvrdí, že je vše v pořádku.


Zatimco kolem rekonstrukce stadionu existuje řada nejasností, znojemská media ho prezentují jako jednoznačný úspěch.

Autorizovaný znalec Jaroslav Veselý ve svém posudku z března město upozornil na řadu nedostatků. Firma Prostavby, a. s., která zakázku na vytápění a rekonstrukci trávníků vyhrála ve výběrovém řízení, si například vyfakturovala dvojnásobnou vzdálenost cesty na skládku, kam odvážela přebytečnou zeminu. Při správném ocenění by se tak podle orientačního ceníku stavebních měla konečná cena snížit o více něž 1,5 milionu korun (všechny částky jsou včetně DPH).

Firma si podle znalce neměla účtovat ani vícepráce za větší množství odvezené zeminy než původně předpokládala. Společnost totiž už ve smlouvě potvrdila, že měla dostatečné podklady při vytváření své cenové nabídky. Další podobné výdaje tak měly jít podle smlouvy na její vrub jako v chyba v cenové nabídce. V případě znojemského fotbalového trávníku se jedná o další více než milion korun. Zástupci 1. SC Znojmo – mládež však jasně definovanou podmínku ve smlouvě nevyužili a vícepráce zaplatili.

Reklama

Posudek zpochybňuje i vyfakturování zprovoznění kotelny a topné zkoušky. Ty firma neuskutečnila. Přesto za ní klub 1. SC Znojmo-mládež zaplatil více než 900 000 Kč. Z dokumentů však není jasné, jak velká část z této částky na zprovoznění kotelny a zkoušku byla určena.

Autor posudku se ale podivuje i nad dalšími nesrovnalostmi. Firma v různých částech stavby účtovala například rozdílné ceny za stejnou práci. Navíc byly vyšší než předpokládá orientační ceník stavebních prací. Stavební firmy jdou obvykle se svojí cenou níž.

Společnost Prostavby, a. s. podala nejnižší nabídku ze tří firem, které se do výběrovém řízení v roce 2013 přihlásili. Celý znalecký posudek si můžete stáhnout zde

Fotbalisté nakonec za nový vyhřívaný trávník zaplatili více než 17 milionů korun. Kdyby byla kontrola nad stavbou důsledná mohli podle posudku ušetřit jednu sedminu z této částky, tedy více něž 2,5 milionu korun z veřejných peněz.

Radnice dostala posudek 17. března. Už 4. dubna měla ale na stejné téma v ruce druhý znalecký posudek. Tentokrát Zdeňka Doubka. Ten je ale mnohem stručnější. Nedostatky, na které poukazuje předchozí posudek, vůbec nekomentuje. Naopak tvrdí. že je vše v pořádku a firmu chválí. “Chtěl bych vyzvednout odvahu dodavatel”, píše například v závěru. “Díky “vyšší moci” … a odvaze dodavatele, by plocha stadionu byla dosud neupravena, stavba by byla dosud nedokončena,” dodává emotivně v rozporu s jazykem znaleckých posudků. Celou jeho zprávu si můžete přečíst zde

Vedení radnice má tak k dispozici dva protichůdné posudky. Bude zajímavé sledovat, jak s nimi naloží.

Rekonstrukce znojemského fotbalového stadionu měla být výstavní skříní úspěchů znojemské radnice pod vedením ČSSD. Ve skutečnosti se ale mění spíše v politickou čermou můru. Drahou investici si vyžádaly především podmínky prvoligové fotbalové soutěže. Hrači 1. SC Znojmo se v ní udrželi jen jednu sezónu. Ze stomilionové investice město mělo zaplatit původně jen maximalně 10 milionů. (Znojmo začíná s rekonstrukcí fotbalového stadionu). V únoru ale zastupitelstvo schválilo další dotaci 15 milionů právě na splacení dluhu po rekonstrukci hrací plochy a vyhřívaném trávníku. A radnice sama přiznává, že za rekonstrukci zaplatí celkem nejméně 24 milionů. (Finální vyučtování rekonstrukce městského stadionu). Padesátimilionové úpravy zázemí stadionu a tribun byly navíc ve spěchu před loňskými volbami provedeny velice nekvalitně.