Reklama
 
Blog | David Grossmann

Toužíte vést znojemské městské divadlo? Pište pochvalné články o radnici

Chcete být šéfem znojemského divadla a máte zkušenosti z brněnského národního divadla? Nemáte šanci.  Nebo jste snad člověk, který s vedením Znojemské Besedy (pod kterou divadlo spadá) úspěšně spolupracoval na letním divadelním festivalu? Málo. Jste vystudovaný divadelní manager s dlouholetou praxí na vedoucích pozicích? Pořád málo. Jste redaktorkou místních radničních novin? Máte vyhráno. Vítejte ve férovém výběrovém řízení vzor Znojmo 2014.

Jen málo věcí by mohlo udělat výběr šéfky znojemského městského divadla podezřelejším. Vedením této důležité kulturní instituce byla pověřena dlouholetá redaktorka čtrnáctideníku městského úřadu Anna Maixnerová. Její vazby k divadelní praxi jsou z veřejných zdrojů nevypátratelné a sama se o svých předpokladech pro tuto funkci odmítá s autorem tohoto článku bavit. Navíc tají i svoji vítěznou koncepci pro rozvoj divadla na dalších pět let, kterou měla jako účastnice výběrového řízení předložit. „Je to moje soukromá věc,“ říká do telefonu.

O vítězství Maixnerové rozhodla pětičlenná komise. Kromě ředitele Besedy Františka Koudely a současné šéfky divadla i vedoucí kulturního odboru města a dva místostarostové Pavel Balík a Jan Grois. Do rozhodování o přímé podřízené ředitele Besedy tak zasahovalo i vedení znojemské radnice.

V užším kole měla komise na výběr ze šesti kandidátů. Proč komise preferovala právě zaměstnankyni městského úřadu je těžké dopátrat. Podle ředitele Besedy má Maixnerová v oblasti kultury a marketingu profesní zkušenosti. „Působila mimo jiné jako tisková mluvčí, redaktorka novin a dramaturgyně besed a kulturního programu vysokoškolského klubu Harvart ve Znojmě,” popisuje Koudela. Ačkoli jiní kandidáti nabízeli daleko pestřejší a hlubší zkušenosti než vítězka konkurzu, stačí na to, aby se člověk ve Znojmě stal šéfem městského divadla, psát do radničních novin a zorganizovat od března do listopadu šest akcí ve vysokoškolském klubu (přesně tolik je jich na zveřejněném programu na stránkách www.harvart.cz). Dohromady je to méně, než počet akcí v městském divadle za jeden měsíc (na říjnovém programu jich je naplánováno devět).

Reklama

“Hlavním úkolem nové vedoucí bude zejména zlepšit marketing a PR divadla. Věřím, že jsme na tuto pozici vybrali správně,” říká Koudela. Marketingové kampaně, na kterých se Maixnerová podílela, neznáme. Sama se ke svým profesním zkušenostem nechce vyjadřovat.

Maixnerová i Znojemská Beseda navíc tají i koncepci rozvoje divadla, kterou vítězka konkurzu předložila. Podle Koudely komisi zaujala “marketingová strategie, která přichází například s Klubem věrného diváka, Klubem náročného diváka nebo obnovou kdysi tradiční přehlídky dětských amatérských souborů.” Tradiční abonnmá ale rozvíjí i koncepce dalších účastníků užšího kola výběrového řízení, které má autor tohoto článku k dispozici. Nijak inovativní nejsou ani jiné body vítězného plánu, které Koudela popisuje. “Důraz má být kladen i na dětského a studentského diváka, popřípadě rodinná představení. Divadlo by mělo být kulturním centrem, kde se lidé budou scházet nejen na představení, ale i na besedy, workshopy, scénická čtení a podobně,” shrnuje vítěznou koncepci ředitel Besedy. I tyto body ale koncepce dalších účastníků řízení v různých podobách rozvíjejí.

Je samozřejmě možné, že Maixnerová byla nejlepším kandidátem. Na komisi mohla zapůsobit například při osobním pohovoru. Tajnosti kolem vítězné koncepce, nedohledatelné konkrétní zkušenosti vítězky s divadelní praxí a politické složení komise ale vzbuzují spíše pochybnosti. Pro znojemské městské divadlo je to špatná zpráva, stejně tak jako pro všechny kompetentní kandidáty, kteří se na důležité pozice na městském úřadě nebo v jeho příspěvkových organizacích hlásí. Z pohledu z venku to totiž vypadá, že místo vzdělání a zkušeností o získání místa rozhodují spíše vazby na místní politiky.

Poznámka: Manželka autora tohoto textu se do výběrového řízení také přihlásila. Vypadla ale hned na začátku, protože nesplňovala všechny podmínky pro uchazeče. Kritérium jejího vyřazení bylo naprosto transparentní, autor ho považuje za férový.

UPDATE: 
Pro srovnání zde zveřejňuji odkazy na články znojemských medií ke stejnému problému:
Městské divadlo ve Znojmě má nového šéfa, Znojemský deník 22.10. 2014 
Divadlo: kluby diváků i workshopy, Znojemský týden, 27.10. 2014
Divadlo povede Anna Maixnerová, Znojemsko, 27.10. 2014