Reklama
 
Blog | David Grossmann

Styská se ti po domově, uvař si Plzeň

Ne že by se v Americe nedalo sehnat české pivo. Pilsner Urquell a Czechvar (čti Budějovický Budvar) tu jsou k dostání v každém větším supermarketu a Plzeň tu člověku natočí i v lecjakém baru. Jenže Amerika je také země neomezených možností a obchody se vším, na co si člověk vzpomene. Ten pro ty, kteří si chtějí uvařit svoje vlastní pivo, není ode mně daleko. Tak proč to nezkusit, když homebrewing je v USA stále populárnější.

"Co lidi na výrobě vlastního piva láká, to přesně nevím, letos jsem měl ale nejlepší rok v historii svého podniku," řekl blogu Respektu vlastník obchodu s potřebami pro homebrewing E. J. Wren . V městečku Liverpool nedaleko Syracuse jeho byznys funguje už od roku 1991. Zdejší popularitu této zábavy dokládají i neščetná lokální setkání pivovarnických nadšenců a řáda celonárodních soutěží a ochutnávek domácího piva. Opravdovou velmocí ve vaření piva je ale podle Wrena Velká Británie, odkud také pochází většina jeho zboží. Milovníci výroby kvašeného moku se ale pomalu etablují i v Česku.

Z kuchyně se pomalu line vůně staré stodoly. Wrenem namícháná směs českého a německého sladu se  zahřívá na potřebnou teplotu, tak aby se z ní uvolnilo co nejvíce cukrů. Se svým německým přítelem Thomasem a jeho holandskou spolubydlící Jaconette zatím rozebíráme naše pocity ze zdejšího piva, kterému ani jeden z nás zatím nepřišel na chuť. Teď zbývá jen ve správnou chvíli přidat chmel a kvasnice. Pokud vše půjde tak jak má, ochutnáme naš středoevropský ležák za šest týdnů. Více fotek zde .

Reklama