Reklama
 
Blog | David Grossmann

Obchvat, pivovar a referendum. Tři překvapivá témata znojemských voleb

Nezaměstnanost, transparentní radnice nebo třeba lepší využití turistického potenciálu města letos příliš netáhnou.  Politici pozornost medií zatím strhávají především na neexistující obchvat nebo zázračné oživení části znojemského pivovaru. Do hry, i když jen okrajově, se dostalo i historicky první znojemské referendum. Přímá demokracie si ale bude muset počkat, než své potřeby uspokojí ta zastupitelská. 

Obchvat

Chcete jeden obchvat? Volte ČSSD. Chcete hned dva? Podpořte ANO? Alespoň takový vzkaz posílali voličům v minulých týdnech znojemští předáci těchto stran. Ve všeobecné euforii, kterou podpořily i oslavné titulky místních novin, ovšem zaniklo, že v příštím ani v přespříštím volebním období se po něm Znojmáci neprojedou. Tedy pokud si, jako doposud, nenasadí inline brusle. Jestli vše půjde podle plánů ČSSD, přestřihne slavnostní pásku dokončeného obchvatu až starosta před volbami v roce 2022. Ambicióznější ANO termín dokončení své dvojice obchvatů pro jistotu neuvedlo. Ale jak říkají, „nekecáme, makáme“.

Jen pro připomenutí. Na základní kámen znojemského obchvatu se klepalo v únoru 2007. Bývalý starosta za ODS si jistě vzpomene na vzrušené očekávání té chvíle. My ostatní se zatím musíme smířit s tím, že pod našimi okny projede zhruba 17 tisíc aut denně a jeden kamion každých 20 vteřin k tomu.*

Reklama

Pivovar

Nalezení investora pro oživení části pivovaru je jedním z trumfů ČSSD ve volebním finiši. Načasování sebou ale nese určitou pachuť a otázky o férovosti nabídky.

Z toho, co jsme se dozvěděli, plyne, že investor (společnost CEO Management) s městem začal jednat někdy v červnu tohoto roku. Finální verzi nabídky ukázal v srpnu. V září pak radnice zveřejnila záměr pronájmu s podmínkami odpovídající plánům CEO Management na úřední desce (všichni ji pravidelně sledujeme, že) a do 15 dnů ji pak překvapivě přišla nabídka jen od výše zmíněné firmy.

Vlastně v tom určitá logika je. Radnice hledá otevřeně investora už nejméně tři roky a nabídka CEO Managementu se ji líbila. Firma chce do městského majetku investovat 14 milionů. Dalších 7 zaplatí za 30 let nájmu. Dopředu lze jen těžko odhadnout, zda firma splní všechny sliby, které městu dala a zda to město bude opravdu vyžadovat. Nebo zda ji v budoucnu svůj majetek Znojmo levně neprodá. Nevíme také, zda město bylo podobně vstřícné k předchozím zájemcům. 

Ničivý je podle mě ale dopad na zbytek areálu pivovaru. Firma CEO Management si pronajala jen jeho malou část. Potencionální další investor tak už jen těžko bude moci na místě vařit pivo a možnosti jeho využití se tak hodně zužují. Zda na to ale představitelé současné radnice mysleli a zda si nemohli klást další podmínky pronájmu, nevíme.

Perličkou je, že firma CEO Management se na svém webu chlubí prací na volební kampani pro jednu „nejmenovanou“ politickou stranu. O jakou stranu se jedná představitelé firmy tají.

Referendum

V porovnání s tím, jak radnice spěchala s pronájmem pivovaru je až překvapivé, jak dlouho ji trvalo vyhlásit první znojemské referendum. A to i přesto, že podpora přímé demokracie je jedním z hlavních programových bodů ČSSD, která teď ve Znojmě vládne a starosta otevřeně prohlašoval, že chce konání referenda co nejdříve. V reálu ale dělal vše proto, aby jeho konání oddálil. Nakonec se uskuteční na konci října po maratonu komunálních a senátních voleb. Bude tak drahé a zřejmě neplatné. Přitom se jednoznačně mohlo uskutečnit spolu s komunálními volbami. 

Shrňme si tedy pro názornost časovou osu přípravy referenda. Město v tiskové zprávě z 29.8. konstatovalo, že petice za konání referenda byla úspěšná a iniciátorům akce se podařilo získat dostatek podpisů. Úřad má samozřejmě lhůty, které musí dodržet. Celkem je to 32 dnů. Sedm dnů předem musí úřad svolat zastupitelstvo, které o datu konání referenda musí rozhodnout. Dalších pětadvacet dnů pak je zákonná lhůta mezi vyhlášením referenda zastupitelstvem a jeho konáním. Čistě matematicky se tak mohlo uskutečnit už na začátku října.

Ve více reálném scénáři mohl starosta svolat zastupitelstvo v týdnu od 8. do 14. září. Rada města konec konců zasedala 8. záři. Místo toho ale téměř překročil zákonnou devadesátidenní lhůtu a zastupitelstvo svolal na 22. záři. Později to už opravdu nešlo. Před prázdninami se totiž zastupitelstvo sešlo 23. června.

Mimochodem, radnice tento posun z nezákonného termínu 29. září prezentovala takto: Starosta Gabrhel chce referendum o hernách co nejdříve, svolává zastupitelstvo již na 22. září. Jestli se někde rozdává cena za „spin doctor“ roku, znojemská radnice má určitě šanci.

Komunální volby budou 10. a 11. 10. Přeji vám pevnou ruku…

*Viz studie: Hluková zátěž chráněných venkovních prostor města Znojmo z dopravy po komunikaci I/38 z roku 2011.