Reklama
 
Blog | David Grossmann

Znojmo prodalo své nemovitosti o téměř sedm milionů levněji, než je ohodnotili znalci. Vydělali jsme 20 milionů, tvrdí ale starosta

Dvacet milionů korun plus dvě třetiny odhadní ceny je více nebo méně než 100 procent odhadní ceny? Znojemská početní úloha pro mírně pokročilé už má po téměř měsíci dotazování na městském úřadu řešení. Je to téměř o sedm milionů méně. To ale nebrání vedení radnice mluvit o zisku 20 milionů do městské kasy. Vítejte ve městě, kde řadu věcí můžete vidět opravdu dvojmo.

Pokud by server Demagog.cz hodnotil i výroky regionálních politiků, musel by k veřejným vyjádřením znojemského starosty o prodeji městských bytových a nebytových prostor přidat červené křížky s nápisem „nepravda“ nebo přinejmenším poznámku „zavádějící“. Znojmo v listopadu prodalo balík 173 nemovitostí za 62 milionů. Znalecké posudky ale celý balík ohodnotili na téměř 69 milionů (68.854.091 Kč). Není tedy pravdou, že by město vydělalo 20 milionů korun, jak tvrdí starosta ve svém sloupku ve Znojemském týdnu 9. listopadu.

151109_gabrhel_byty

Není ani pravda, že se jednalo o neprodejné byty a další prostory, jak starosta ve sloupku tvrdí. Téměř třicítku z nich (28) se totiž město nikdy ani prodat nepokusilo. Radnice také argumentovala tím, že prodávané nemovitosti jsou ve velice špatném stavu. Těžko takto zvenku soudit, nicméně tři čtvrtiny z nabízených bytových a nebytových prostor byly obsazené a využívané.

Zda by Znojmo dokázalo za tento svůj majetek získat více peněz se nikdy nedozvíme. Město se o to totiž překvapivě nikdy nepokusilo. Do výběrového řízení tento balík nemovitostí nabídlo za dvě třetiny odhadní ceny. Tedy za 45 milionů. Argumentovalo směrnicí, která obsazené byty nabízela jejich nájemníkům za 40 procent ceny. Toto zvýhodnění stávajících nájemníků ale při prodeji jiným subjektům nedává příliš smysl.

Že se radnice nebojí s fakty manipulovat ukazuje i tisková zpráva z 13. října letošního roku. Město se v ní chlubí, že vítězná nabídka byla o sedm milionů vyšší než v předchozím zrušeném výběrovém řízení. Zapomíná ale dodat, že do balíku přidala řadu další nemovitostí.

Příště, až nás bude radnice o něčem informovat, musíme být proto na pozoru. Vedení města totiž s daty rádo manipuluje, a nebo je přímo nepravdivě interpretuje. Vytváří tak dvojí realitu. Myslím, že je správné na toto chování otevřeně upozorňovat a tuto hru s ním dál nehrát.

Reklama