Reklama
 
Blog | David Grossmann

Bude Havel předčítat Mein Kampf v Rudolfinu?

Před zaplněným sálem pražského Rudolfina přečetl dnes bývalý prezident Václav Havel několik úryvků z Hitlerova Mein Kampfu. Připojil se tak k Týdnu zakázaných knih, který se letos v Česku koná vůbec poprvé...

circusposter_adult.jpgHavel pravděpodobně Mein Kampf na veřejnosti nikdy předčítat nebude, Týden zakázaných knih (The Banned Books Week) se ale opravdu, i když né u nás, koná. Asociace amerických knihoven
(ALA) ho pořádá už čtvrt století a letos připadne na poslední týden v
září.

Sledovat, jaké knihy a proč jsou tabuizovány nebo vyřazovány z knihoven, je určitě zajímavé. Říka to totiž hodně o společnosti, ve které žijeme. Zatímco v současném Česku je Mein Kampf jednoznačně mezi takovými díly celebrita, v Americe se při veřejném čtení žádný z uznávaných představitelů politického života vypořádat s Hitlerovým spiskem nebude muset. V pruderních Spojených státech totiž vadí například i Kdo chytá v žitě J. D. Salingera nebo Dobrodružství Huckleberryho Finna od Marka Twaina.

Podle statistik ALA Američanům v knihách totiž nejvíce vadí neslušný jazyk (offensive languages), sexualní otevřenost nebo násilí. S rasismem mají o poznání menší problém. Pro "ochranu" morálního vývoje dětí jsou knížky nejčastějí vyřazovány z fondů školních knihoven, ty veřejné jsou na tom jen o něco málo lépe. Dostupnost určité literatury se podle statistik nelíbí především rodičům a samotným návštěvníkům knihoven. O tom, co by se nemělo dostat do ruky čtenářům ale v několika případech chtěla rozhodnou i vláda nebo volení představitelé. V Česku podobné statistiky bohužel neexistují.

Je tu ta zapeklitá otázka, kde jsou hranice svobody slova? Nebo jaké myšlenky si lidé třeba nedokážou "spravně" interpretovat? Zábavné je i to, jak se to vše ještě ke všemu mění v čase. Zatímco v roce 1885 byl Huckleberry Finn vyřažen z jedné knihovny proto, že jeho obsah "se lépe hodí do slumů než do rukou respektovaných a inteligentních lidí," v dnešní politicky korektní Americe spíš vadí časté užívání slůvka "nigger".

V mém osobním žebříčku nejnebezpečnějších knih, které jsem kdy četl, je už dlouhou dobu na prvním místě Myslet sociologicky od Zygmunta Baumana. Kdyby si tento úvod do sociologie přečetlo ve stejnou dobu dostatečné množství lidí, společnost by se druhý den určitě zhroutila. Jestli máte chuť být interaktivní, napište mi svá oblíbená nebezpečná dílka, sestavíme z nich seznam doporučené literatury.

Reklama