Reklama
 
Blog | David Grossmann

Auta s vůní hranolků – 900 mil na použitý rostlinný olej

Za patnáct minut pumpování ruční pumpou jsem přefiltroval zhruba pět galonů (18.9 litrů) použitého rostlinného oleje z mé oblíbené mexické restaurace. Díky těmto pěti galonům jsem pak urazil 150 mil (241 kilometrů) a šestkrát tolik práce mě nakonec zadarmo přesunulo do zhruba 400 mil vzdáleného Washingtonu, DC a zpátky i se zajížďkou do čokoládovny Hershey's, producenta nejhorších sladkostí, které jsem kdy ochutnal. Kouzlo, které to všechno umožnilo se skrývá pod kapotou 23 let starého Volkswagenu Jetta.

Vlastně to není ani žádné kouzlo. K turbo dieslovému motoru je připojen filtr s přepínačem, který do stroje vhání podle potřeby buď naftu z tradiční nádrže nebo použitý rostlinný olej ze zvláštního kontejneru v kufru. Aby byl olej pro motor stravitelný musí se ale nejdříve zahřát na potřebnou teplotu. O to se postará voda z chladiče za prvních deset minut jízdy. To je také zhruba doba, kterou motor potřebuje klasický pohon. Pár trubic tak změní váš automobil na téměř bezplatný dopravní prostředek, který navíc do ovzduší vypouští menší koncentraci škodlivých plynů než ostatní auta. Vstupní investice 900 dolarů se při současných amerických cenách vrátí za 9000 mil (14,5 tisíc km). Pro středoevropany možná nepředstavitelná vzdálenost, pro Američany několik měsíců dojíždění do práce.

Jetta

Podle Wikipedie americký potravinářský průmysl, "fast foody" a další resturace vyprodukují ročně 11 miliard litrů použitého rostlinného oleje. Pokud by byla celá tato produkce přeměněna na palivo, ušetřil by Spojeným státům asi jedno procento celkové spotřeby ropy. Thomas, kterému Jetta patří, a já jsme se pro naši pohonnou hmotu vydali k zadním dveřím restuarace Alto Cinco. Velké dva barely husté mazlavé tekutiny působí opravdu odpudivě. Než se s námi bude moci olej vydat na další výlet, počká ale ještě dva týdny ve sklepě, aby se usadily všechny nečistoty, a pak protéče přes staré džíny a klasický filtr. Nevím, co se děje s použitým olejem v Česku, ale majitel americké restaurace za jeho likvidaci musí platit nemalou částku. To, že se může bez nákladů zbavit pár litrů je pro něj výhoda.

Thomase obnovitelné zdroje energie zajímají už dlouho. Auto na použitý rostliný olej je tak vlastně určitým vyjadřením jeho postoje ke světu. Pro řadu Američanů se ale může postupně stát, vedle dalších alternativ, odpovědí na stoupající cenu ropy. Společnost Greasecar nabízí sady na přeměnu žroutů nafty v umaštěné vegetariány už od roku 2000. Měsíčně jich prodá zhruba 300. Chybějící infrastruktura a poměrně velké úsilí, které majitelé těchto aut musí vynaložit na získání své pohonné látky, je pravděpodobně jednou z největších překážek jejich dalšího rozšíření. Já ale, až si příště dám plněnou tortilu a zakousnu k ní i kukuřičné chipsy se salsou, budu vědět, že si tak vlastně předplácím další míle po amerických silnicích. Vždyť když Rudolph Diesel představoval svůj motor na světové výstavě v roce 1900, jeho písty roztáčel právě olej z arašídů. A kdo z vás navíc ví kolikrát se musí otočit ruční pumpou, aby člověk v autě ujel 150 mil?

Reklama

 

IMG_1682.JPG

 

Více fotek naleznete ve zde.