Reklama
 
Blog | David Grossmann

Ať chodíš pěšky či jezdíš na kole, jsi další na řadě!

Před dvěma lety jsem z jedné malé vesničky u Prahy pravidelně dojížděl do práce v centru města na kole. Přes kopcovitý ráz metropole a klimatické podmínky (argument radních) mě nakonec od cyklení odradili řidiči. Opravdu každý den jsem totiž díky jejich neohleduplnosti alespoň jednou malém přišel o život. V pátek se mi ale dostalo satisfakce.

 

Nuselák v 22.9. 2006

 

Pateční podvečerní cyklojízda , organizovaná lidmi, kteří na pozici cyklistů v hlavním městě už několik let upozorňují, se totiž baječně vydařila. Uvolněná projížďka na magistrále po Nuselském mostě, při západu slunce a navíc v pelotonu spolu s tisícovkou podobně smýšlejících lidí, totiž patří k mým nejlepším městským cyklistickým zážitkům. Predčí ji snad jen předjetí prezidentské kolony, zaseklé na mostě Barikádníků v nekonečné zácpě.

No jo… to je fajn, ale minulý rok na českých silnicích podle statistik zemřelo 1127 lidí. Téměř desetina z nich byli cyklisté (93, srážku s autem nepřežilo 244 chodců) a letošní půlroční bilance zatím slibuje podobný výsledek (až v prosinci se ukáže, zda nový silniční zákon je opravdu tak učinný, jak se jeví teď). Z kola jsem v Praze sesedl, užívám si zamračených lidí v MHD. Pokud se nezmění přemýšlení a jízda českých řidičů, jsem ale pořád další na řadě.

Reklama