Reklama
 
Blog | David Grossmann

5 tipů jak si vybrat místo na kandidátce do znojemského zastupitelstva

Vstoupit do znojemské komunální politiky může být život měnící zážitek. Lecos by o tom mohl vyprávět například současný starosta. Možná právě teď, před podzimními volbami, toto dilema řešíte. Nabízím vám pět tipů, jak si správně vybrat místo na kandidátní listině. Tedy pokud věříte ponaučením, které přinesly poslední volby do znojemského zastupitelstva.   

1) Spočítejte si své kamarády a známé

V roce 2010 stačilo na zvolení do zastupitelstva 1259 hlasů. Máte tolik kamarádů nebo známých? Nemáte co řešit. Šance jsou velké. Pokud si chcete být jistí a hlasy budete kupovat třeba za stovku, připravte si nejméně 126 000.

Reklama

2) Bije vaše srdce nalevo? Zajistěte si dobré místo na kandidátce

Jestli vás na kandidátku lanaří ČSSD, nenechte se uchlácholit místem vzadu a trvejte na prvních pozicích. Voliči ČSSD byli v minulých volbách do znojemského zastupitelstva nejdisciplinovanější. Volili přesně podle plánu stranického sekretariátu. Pokud dopadne ČSSD stejně jako v roce 2010, neměli byste být níž než na devátém místě. Malou šanci možná máte u KSČM nebo v OMMO (tedy pokud ještě existuje).

3) Cítíte se na skokana? Zkuste ODS nebo KDU-ČSL

Být v ODS je teď skoro jako hlásit se ke komunistům v listopadu 89. Pokud se ale cítíte silní v kramflících, klidně to s nimi zkuste. Jejich voliči si totiž rádi vybírají. V roce 2010 to například Květoslav Svoboda dotáhl z nevolitelného 13 místa na pěkné sedmé a stal se tak spolu s Janem Krevitzerem z KDU-ČSL (z devátého místa na třetí) největším skokanem posledních voleb. U ODS ale pozor. Může to být i propadák. Popovídat si o tom můžete třeba s Janem Blažíčkem. Z druhého místa na osmé to ale tehdy ještě na zvolení stačilo.

4) Divoké karty – riskovat se může vyplatit

Ve hře jsou samozřejmě divoké karty. ANO (v roce 2010 neexistovalo) či TOP 09 (v minulých volbách se do zastupitelstva nedostalo) si dobře stojí v celonárodní politice. Zda zopakují svůj úspěch z parlamentních voleb není jisté. A taky ostřílení „nováčci“ Pro Znojmo. Na kandidátkách tyto strany jistě mají ještě volno. A kroužkovat se na kandidátní listině může napříč stranami, tak proč to nezkusit. Rozdělit si můžou přinejmenším desítku míst.

5) Nechte si raději říkat pane doktore než inženýre

MUDr. , Ing. nebo Mgr? Nejste ještě rozhodnuti, jaký titul si ke svému jménu na kandidátní listině přiřadíte? Doporučení z minulých komunálních voleb je jednoznačné. Nechte si říkat pane doktore. Do znojemského zastupitelstva se v roce 2010 dostal téměř každý třetí kandidující lékař. Celkem sedm. Špatně si nestáli ani inženýři, i když jejich úspěšnost byla ve srovnání s doktory zhruba poloviční, tedy necelých 15 %. Z 49 se jich do zastupitelstva probojovalo nakonec taky sedm. Propadák mezi tituly byl jednoznačně magistr. Úspěšnost 7,5 procent je naprosto průměrná. 0 3I postů v zastupitelstvu se totiž ucházelo přesně 410 kandidátů. Uspěli tři magistři ze čtyřiceti.

Zdroj dat: www.volby.cz