Reklama
 
Blog | David Grossmann

12 milionů napřímo: Téměř pětina peněz na malé zakázky ve Znojmě jde bez výběrových zřízení

/PODIVEJTE SE, KDO DOSTÁVÁ PENÍZE MIMO VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ/ Zalíbení ve výjimkách zřejmě nalezlo staronové vedení znojemské radnice. Alespoň v těch z vlastních pravidel pro výběrová řízení na malé zakázky. Od loňského podzimu Rada města schválila téměř sedm desítek zakázek napřímo a vyplatila tak více než 12 milionů korun. Další dva miliony už odsouhlasila. Vyplývá to z usnesení Rady města. Mimo schválený postup tak jde téměř pětina transakcí. Město od loňského roku za malé zakázky zaplatilo dohromady téměř 70 milionů korun.

vyberova_rizeni_foto_600

Zásady a postupy pro zadávání veřejných zakázek radnice pod vedením současného starosty Vlastimila Gabrhela schválila již roku 2012. Týkají se dodávek a služeb do dvou milionů korun a stavebních prací do šesti milionů korun. Spolu s nimi starosta ohlásil i zveřejňování všech smluv nad půl milionu korun na webových stránkách radnice. V okamžik psaní této zprávy (září 2015) jsou na příslušné stránce zveřejněny jen dvě smlouvy z roku 2012. „Vedení radnice těmito kroky plní další ze slibů, který dala Znojmákům před komunálními volbami. Obě opatření by měla eliminovat riziko korupčního jednání na minimum,“ komentoval tehdy starosta.

I přes deklarovanou transparentnost se tak nemůžeme na webu podívat na smlouvy s dodavateli, kterým jde bez výběrového řízení vůbec nejvíc peněz. Jsou to například společnosti Murom a Městská energie, kterým Rada města schválila vyplacení „za zajištění veškerých přípravných prací a následného prodeje bytových jednotek“ určených nově k prodeji přes milion dvě stě tisíc korun. Více než milion podle usnesení Rady dostanou i Administrátoři.cz za dvouleté servisní služby. Téměř milion korun bez daně má přijít také na konto firmy Colas CZ za rekonstrukci části ulice Hálkova ve Znojmě.

Rada města podle svých Usnesení od podzimu 2014 do srpna 2015 schválila téměř sedm desítek výjimek ze zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Nejčastěji to byly zakázky do 200 000 Kč. Nejnižší byla za necelých 32 tisíc korun, ta nejvyšší ale přesáhla 1 209 000 korun. Vysoké částky na druhém pólu tabulky tak vychýlily průměrnou výšku ceny zakázky nad 220 000 Kč.

Nutno ale dodat, že některé napřímo zadané zakázky dávají smysl. Například pravděpodobně jen od firmy Student Agency je možné zakoupit reklamní prostor na jejich autobusy. Výběrové řízení by tak nedávalo smysl. V řadě další případů je ale zadávání zakázek bez výběrového řízení přinejmenším diskutabilní. Obzvlášť u politiků, kteří transparentnější proces zadávání zakázek mají jako jedno z hlavních hesel svých kampaní.

Komu jdou z radnice peníze bez výběrového řízení a za co, se můžete kouknout v tabulce:
Zakázky bez výběrových řízení (od podzimu 2014 do srpna 2015)

Reklama